Vrtni žari
Kupujete svoj prvi žar? Veliko je treba razmisliti pred nakupom: oglje ali plin, večji ali manjši?
Plinski žari proti žarom na oglje
Čeprav obstaja več vrst žara, je izbira žara odvisna predvsem od tega, ali gre za žar na plin ali oglje. Oboje vam lahko prinese odlične rezultate.
Žar z ogljem (lesenimi briketi)
Pri teh žarih ogenj prižgete z ogljem (npr. briketi). Za delo z žarom na oglje potrebujete zalogo oglja, zato če nimate oglja, ste z žarom končali.
Vendar pa bo dim iz oglja vaši hrani vdihnil neustavljiv okus kuhanja na dvorišču. Okus ni tako izrazit pri hitro pečenih stvareh, kot so piščančje prsi in burgerji, vendar če meso pečete dovolj dolgo in počasi, boste v njem začutili čudovite vonjave dima in lesa.
Pri peki na žaru na drva uporabljate zračnike za uravnavanje temperature in lopute za uravnavanje dotoka zraka, ki povečujejo ali zmanjšujejo plamen.
Prednosti žarov z lesenimi briketi:
- Cenejše od plinskega žara
- ustvarja okusnejše jedi z žara
Slabosti žarov na oglje:
- Temperaturo je težko kontrolirat
- Pri roki morate imeti oglje ali lesene brikete
- Čiščenje pepela
- Čas priprave ognja (pravilno segrevanja ognja traja do 30 minut)
Pečenje na plinskem žaru
Plinski žari so priročni in uporabljajo rezervoarje za propan, ki zagotavljajo dolgo in nemoteno peko na žaru.
Plinski žari se v nasprotju z žari na oglje hitro segrejejo. Vžgete jih in glede na to, kaj morate speči na žaru, so pogosto pripravljeni za uporabo v manj kot 10 minutah.
Nasvet: Preizkusite naše vrtne žare s kuhalnikom.
Če želite udobje in možnost takojšnjega pečenja na žaru, je plin prava izbira.
Temperaturo lahko uravnavate tudi z enostavnim obračanjem gumba. Ker ima večina plinskih žarov več gorilnikov, lahko na žaru brez težav ustvarite različna območja, kjer je vroče in hladneje, kar je priročno pri peki več vrst hrane.
Prednosti plinskih žarov:
- Enostaven nadzor temperature z gumbi
- Več lokacij za različna temperaturna območja
Slabosti plinskih žarov:
- Hrana ima manj dimljen okus
- Na splošno dražji od žarov na oglje