Rastlinjaki iz folije so cenovno ugodnejša različica rastlinjakov. Ne zavzamejo veliko prostora in lahko zelenjavi, sadju in drugim rastlinam ustvarijo želene toplotne pogoje, vlažnost in druge parametre, ki so pomembni za rast rastlin. Med drugim jih bodo zaščitili tudi pred škodljivci in temperaturnimi nihanji.

Rastlinjaki bodo rastlinam zagotovili okolje, v katerem bodo dobro uspevale.

Prednosti rastlinjakov

Največje prednosti rastlinjaka iz folije so ugodna cena, okretnost, kakovosten material, dolga življenjska doba, primerna je tudi za večje število rastlin in jo lahko po potrebi preprosto premestite.

Nasprotno pa ima v primerjavi z rastlinjakom slabše izolacijske lastnosti.

Kako izbrati rastlinjak?

Pri izbiri rastlinjaka  upoštevajte predvsem njegove:

 • velikost,
 • folija,
 • prezračevanje,
 • dodatki,
 • konstrukcijo

Velikost rastlinjaka

Velikost  izberete glede na velikost vrta - prostor, v katerega jo želite postaviti, in kaj nameravate posaditi vanjo.

Običajen rastlinjak je velik približno 6-7 m2. Če iščete enega od večjih  rastlinjakov, izberite 10-metrski rastlinjak.

Konstrukcija rastlinjaka

Od tega, iz česa je rastlinjak  izdelan, je odvisna njena kakovost in trajnost. Konstrukcija mora biti odporna ne le na dež, temveč tudi na močan veter.

Pladnji za folijo so izdelani iz:

 • aluminij - to je najpogosteje uporabljen material, ki je trpežen, lahek in enostaven za oblikovanje - je eden najprimernejših materialov;
 • jeklo - je najbolj trpežno, močno, robustno in škatla za folijo, izdelana iz njega, bo brez težav zdržala več let;
 • plastika - odporna je na vodo, vendar ni tako trpežna kot aluminij.

Vrsta folije

Folija je eden najpomembnejših delov rastlinjaka. Pomembno je, da traja več kot eno sezono. Folije se ne razlikujejo le po materialu, temveč tudi po barvi.

Katera je najboljša vrsta folije? Najpogostejši materiali, ki se uporabljajo za folije, so:

 • laminirana folija - to je eden od najkakovostnejših materialov, ki zagotavlja visoko trdnost, prepušča svetlobo in se lahko uporablja tudi za zapiranje;
 • toplogredna folija - bolj se uporablja za pokrivanje rastlinjakov, vendar jo ljudje uporabljajo tudi za rastlinjake - je zelo trpežna in jo odlikuje dolga življenjska doba;
 • agrofolija - uporablja se samo za rastlinjake, je UV stabilen, njegova obstojnost pa je odvisna od njegove kakovosti.

Zračenje rastlinjaka

Kvaliteten rastlinjak mora imeti okna ali drug sistem, ki rastlinam omogoča dihanje.

Če rastlinjak ni prezračen, se lahko pojavi plesen ali pregrevanje, kar povzroča težave v poletnih mesecih.

Hitre informacije Folije + Darilo
Vrtni rastlinjak 201x306x180 PVCVrtni rastlinjak 201x306x180 PVC

Vrtni rastlinjak 201x306x180 PVC

Na zalogi v 10 dneh
202,32 €
165,84 € brez DDV
Vrtni rastlinjak 201x306x180cm PVC odlikuje fleksibilen profil. Fleksibilen profil izdelan iz visokokakovostnega materiala.
Hitre informacije Folije + Darilo
Vrtni rastlinjak 201x407x180 PVCVrtni rastlinjak 201x407x180 PVC

Vrtni rastlinjak 201x407x180 PVC

Na zalogi v 10 dneh
222,65 €
182,50 € brez DDV
Vrtni rastlinjak 201x407x180cm PVC odlikuje fleksibilen profil. Fleksibilen profil izdelan iz visokokakovostnega materiala.

Kako gojiti avokado

Kako gojiti avokado

Govori se da za konzumacijo nekaterih živil morate dozoreti. Podobno je pri avokadu. Ko enkrat vzljubite njegovo okus, vaša glavna jed in priloga pridobi dodano vrednosti. V današnjem članku si pogledamo, kako gojiti avokado v domačem okolju.


Kako saditi jagode

Kako saditi jagode

Polne antioksidantov, priljubljene zaradi svojega tipičnega vonja in okusa. Jagode so med sadjem po priljubljenosti zelo visoko tudi zaradi kvalitetnih sadežev in jih lahko gojite v domačem okolju. Kdaj je pravilni čas za sajenje jago in kako gojite to zdravo sadje?


Kako saditi kolerabo

Kako saditi kolerabo

Je zdrava, ima malo kalorij in primerna ne le za domače juhe ampak tudi za hladne jedi.  Z našimi praktičnimi nasveti jo  lahko brez veliko truda gojite tudi na svojem vrtu. Naš vodič bo razkril, kako dobiti “sočno”  kolerabo, kdaj jo posaditi in na kaj biti pozoren.


Kako saditi česen?

Kako saditi česen?

Česen ne odžene le  Drakule! Je to zdrava in zdravilna super hrana, ki bi jo morali imeti vedno na voljo v vaši kuhinji. Najboljše je, da lahko iz enega česna pridelate 10-12 plodov. Je to zelo učinkovita in enostavna zelenjava, ki perfektno uspeva v rastlinjaku iz folije. Naučite se kako gojiti česen v vašem rastlinjaku. Vse splošne nasvete za gojenje v rastlinjaku najdete v članku gojenje za začetnike v rastlinjaku iz folije.


Kako saditi rdečo peso?

Kako saditi rdečo peso?

Ustvarjen odličen vitaminski krožnik, naredi vsak vrt in solatni krožnik poseben. Rdeča pesa je nezahtevna zelenjava za pridelavo, njene koristi pa veliko odtehtajo trud, ki ga morate vložiti za nego. Kako posaditi rdečo peso in zakaj je priljubljena na seznamu zdravih živil?


Kako saditi solato?

Kako saditi solato?

Solata je perfektna rastljina za gojenje v vašem rastlinjaku. Ta listnata rastljina ima rada hladno okolje. Zato ne rabite za to vrsto rastljine tako ogrevati pozimi vaš rastlinjak kot pri ostalih rastljinah. Ta zelenjava, primerna za hladnejša okolja, zraste v različne oblike in vas v sezoni oskrbi s hranili. Solata je bogata s fosfati, manganom, vitamini A, C, K in vlakninami. Uporablja se kot del številnih solatnih jedi, čeprav ga kuharji po vsem svetu uporabljajo tudi v juhah, wrapih in sendvičih. Nasvete za gojenje za začetniki v rastlinjakih najdete tu. Pogljete si zdaj, kako lahko gojite solato v rastlinjakih!


Gojenje v rastlinjaku za začetnike

Gojenje v rastlinjaku za začetnike

Kompleten vodnik za gojenje v rastlinjaku- Kako začeti gojiti zelenjavo?

 Ste že izbrali rastlinjak iz stekla ali folije? Če še ne, najdete v naslednjih korakih številne koristne nasvete za pravilno izbiro izdelka za vas