Nakup trampolina je odličen način, da družina ostane aktivna in se nenehno zabava. Človek ni nikoli prestar za trampoline. Vendar pa je treba pri izbiri novega trampolina upoštevati več stvari.

Razmislite o različnih oblikah in velikostih trampolinov ter o številnih varnostnih elementih, ki jih mora trampolin vsebovati. Številni današnji trampolini so zasnovani tudi tako, da poudarijo obliko vrta, kar pomeni, da lahko izbirate med različnimi funkcijami in slogi.

Oblike trampolina

Okrogli trampolini

Tradicionalni trampolin ima okroglo obliko.

Najmanjši zunanji okrogli trampolin ima običajno premer do 2 metra, kar zadostuje za dva majhna otroka ali eno odraslo osebo. Večje velikosti dosegajo premer do 5 metrov in so primerne za večje število ljudi.

Prednosti okroglih trampolinov:

 • Najpogostejša in najbolj priljubljena oblika.
 • Številni cenovno ugodni slogi.
 • Enostavno zapiranje in varnostna mreža za zaščito otrok/odraslih.
 • Enakomerno razporedi težo na vse vzmeti, tako da se ena stran ne obrabi hitreje kot druga.

Slabosti okroglih trampolinov:

 • Zaradi okrogle oblike uporabnike potiska proti sredini, saj se tam površina najbolj potopi. Če skače več ljudi, lahko pride do nevarnih trkov in poškodb.
 • Malo prostora za trike.
 • Idealen je za eno ali dve osebi.

Trampolin v obliki pravokotnika

Čeprav večinoma poznamo okrogle trampoline, so bili prvi trampolini pravokotni. Ta oblika se uporablja tudi na tekmovanjih in v gimnastiki.

Prednosti pravokotnih ali kvadratnih oblik:

 • Oblika omogoča, da ljudje med skoki ostanejo na mestu.
 • Sila vsakega skoka ni enakomerno porazdeljena, kar omogoča boljši nadzor udarcev kot na okroglem trampolinu.

Slabosti pravokotnih in kvadratnih oblik trampolina:

 • Ena stran se lahko obrabi ali raztegne hitreje kot druga.
 • Za varno namestitev trampolina so potrebni večji in težji okvirji.
 • Bolj zahtevna je postavitev, premikanje in razstavljanje.

Pripravite prostoru za trampolin

Preden izberete želeni slog trampolina, upoštevajte obliko in velikost območja, na katerem bo postavljen. Če trampolin postavljate na dvorišču ali travniku, priporočamo, da je prostor okoli premera trampolina vsaj 60 cm. Na tleh ne sme biti skal, rastlin ali drugih ovir. To bo povečalo varnost pri padanju s trampolina.

Poskrbeti morate tudi, da je nad trampolinom dovolj prostora. Najboljše pravilo je, da imate nad glavo vsaj 5 metrov prostega prostora. V bližini vrha trampolina ne sme biti vej ali strešnih previsov.

Izberite pravo velikost

Velikost vašega trampolina ne sme biti odvisna le od razpoložljivega prostora. Če imate široko odprto dvorišče z veliko prostora, to še ne pomeni, da potrebujete trampolin olimpijske velikosti.

Kdo jih bo uporabljal?

Starost, višina, teža in športne sposobnosti oseb, ki bodo uporabljale trampolin, morajo vplivati na velikost trampolina, o katerem razmišljate.

Če kupujete trampolin za otroke, vam bo zadostovala manjša velikost. Vendar ne pozabite, da bodo vaši otroci rasli - če nameravate trampolin obdržati več let, razmislite o večji velikosti.

Koliko ljudi trampolin uporablja?

Če bo trampolin redno uporabljalo večje število ljudi, ne razmišljajte o majhnih dimenzijah. Prepričajte se, da imajo dovolj prostora za skakanje, ne da bi trčili drug v drugega.

Koliko prostora imate na dvorišču?

Fizični prostor je glavni dejavnik, ki določa velikost in obliko trampolina. Ne pozabite, da želite imeti okoli trampolina, pod njim in nad njim čim več prostega prostora, da preprečite poškodbe.

Kje umestiti trampolin?

Trampolina ne morete postaviti kamor koli želite. Obstajajo določene zahteve, ki povečujejo varnost in preprečujejo, da bi se trampolin prosto gibal, prevrnil ali poškodoval.

Tla pod okvirjem morajo biti popolnoma ravna - ne postavljajte ga na pobočja. Pod trampolinom mora biti mehka podlaga, v katero se bodo noge trampolina naravno pogreznile.

Če se odločite za skakanje ponoči, poskrbite za razsvetljavo, vendar je nikar ne postavite nad trampolin.

Pomembni dejavniki izbire na kratko

 1. Oblika: Katera oblika najbolje ustreza vašemu zunanjemu prostoru? Katere oblike vas ne zanimajo glede na velikost prostora, varnostne dejavnike ali ceno?
 2. Velikost: Kakšne so najmanjše in največje velikosti, ki se bodo prilegale vašemu vrtu?
 3. Omejitev teže: Kakšna je najmanjša omejitev teže trampolina, ki jo potrebujete za skupno težo ljudi, ki ga bodo uporabljali?
 4. Okvir: Upoštevajte zasnovo okvirja, težo in material. Prepričajte se, da je okvir trden, da bo dolgo služil, še posebej, če se bo trampolin pogosto uporabljal.
 5. Vzmeti: večina trampolinov ima jeklene vzmeti, ki mrežo povezujejo z okvirjem. Vendar lahko kupite tudi trampoline brez vzmeti.
 6. Varnostne mreže: Varnostna mreža za trampolin ni nujna, vendar jo je vsekakor dobro dodati vsakemu dvignjenemu trampolinu. Vsi trampolini, ki jih prodajamo, imajo vgrajeno varnostno mrežo - izbrati morate le, ali potrebujete zunanjo varnostno mrežo ali notranjo.
 7. Podloga za skakanje: če veste, da boste trampolin veliko uporabljali, ali živite na območju s spremenljivimi vremenskimi razmerami (vročina in mraz, dež ali sneg), razmislite tudi o kakovostni podlogi za skakanje. Bodite pozorni na število šivov na blazinici, raje imejte "vodoodporne" stili!
 8. Varnostni ukrepi: drugi varnostni ukrepi vključujejo lestve na trampolinu ali pokrov za vstop.

Otroci se bodo na trampolinu zelo zabavali, ne samo sami, tudi s svojimi prijatelji, ter bodo lahko potrošili svoju energiju. Kod nas možete lahko najdete sigurne vrtne trampoline po zelo nizkimi cenama in verjemite da se bo cela družina s časom zaljubila v nje.

Brez artikla