Poznate situacijo, ko zjutraj hitite v službo, po nakupih ali z otroki v šolo, pa ne morete zagnati avtomobila? Moteče, a je tako? Najpogostejši razlog je prazen akumulator. Lahko se preprosto izprazni zaradi hladnega vremena, če na primer pustite prižgane luči, zaradi pokvarjenega alternatorja itd., razlogov je veliko. Polnilec avtomobilskih akumulatorjev vam lahko prihrani marsikatero težavo.

Poznamo 3 osnovne vrste polnilcev za avtomobilske akumulatorje

Klasični/transformatorski polnilci

Osnovni tip avtomobilskega polnilca. V večini primerov so ponavadi cenejši, saj zahtevajo stalni nadzor. Ta vrsta polnilnika ne more regulirati polnilnega toka. Primerne so za klasične svinčene baterije, odsvetuje pa se uporaba za sodobnejše GEL baterije.

Avtomatski polnilci

Je inteligenten in samodejni tip polnilca, opremljen z mikroprocesorjem. Tak polnilec avtomobilskih akumulatorjev je sposoben zaznati tip avtomobilskega akumulatorja, ki se napaja, in prilagoditi tok kapaciteti polnjenja. Učinkovitost polnjenja je večja in življenjska doba baterije se podaljša. Primerni so tako za svinčene kot gelne avtomobilske akumulatorje.

Inverterski polnilci

Tudi v tem primeru gre za avtomatski polnilec, ki pa je običajno manjši, bolj praktičen in lahko razvije napetost le 6-12V. Primerni so za polnjenje akumulatorjev motorjev in štirikolesnikov.

💡 Nasvet:

Se vaš avtomobilski akumulator prepogosto prazni? Razmislite o zamenjavi. Klasični akumulator ima življenjsko dobo od 3 do 5 let, odvisno od kakovosti, tipa in uporabe avtomobila.

Kateri dejavniki so pomembni pri izbiri avtomobilskega polnilca?

Kompatibilnost

 • Za motociklistične baterije popolnoma zadostuje polnilec z napetostjo 6V
 • Za osebna vozila bo povsem zadostoval polnilec z napetostjo 12V
 • Kombiji, tovornjaki in nekatera terenska vozila že potrebujejo napetost 24 V

Polnilni tok

Najprej ugotovite kapaciteto vaše baterije. Polnilni tok naj bo na ravni ene desetine kapacitete avtomobilskega akumulatorja. Na primer, če ima vaš avtomobilski akumulator kapaciteto 60 Ah, izberite polnilec s tokom vsaj 6 A. V primeru manjšega toka bi polnjenje trajalo predolgo. Čeprav velja pravilo, da počasneje kot se baterija polni, bolj je polnjenje prijazno do baterije, včasih pa je lahko predolgo polnjenje škodljivo.

Varnost

Za običajno uporabo morata biti zaščita pred pregrevanjem in kratkim stikom standard. Drug dejavnik, na katerega se morate osredotočiti, je zaščita, označena kot IP in mora biti vsaj IP20 (priporočljivo za uporabo v delavnici ali garaži). Usmernik je tudi odlična izbira za večjo varnost, saj zaznava temperaturo okolice in temu prilagaja način polnjenja.

Dodatne funkcije

 • LED zaslon - prikazuje stanje napolnjenosti baterije, trenutno napetost in druge uporabne parametre.
 • Zagon - funkcija, ki bo služila v primerih, ko je avto dlje časa miroval ali morate hitro zagnati avto s praznim akumulatorjem.
 • Samodejni izklop - po maksimalnem polnjenju se polnilnik izklopi.
 • Usmernik - prilagodi način polnjenja glede na temperaturo okolja.
 • Hitro polnjenje - uporabno, če nimate ure namenjene polnjenju baterije.
 • Zaščita pred obratno polarnostjo - dodatna zaščitna funkcija, ki preprečuje kratek stik v primeru nepravilne povezave

Kako pravilno priključiti polnilec?

Da bi se izognili poškodbam baterije, kratkemu stiku ali obrnjeni polariteti, je pravilna prikljuitev zelo pomembna. Tukaj je pravilen postopek:

 1. Odklopite baterijo.
 2. Prepričajte se, da polnilnik ni pod napetostjo.
 3. Priključite objemko rdeče žice na pozitivni pol.
 4. Priključite objemko črne žice na negativni priključek.
 5. Vklopite polnilec in nastavite ustrezen program.
 6. Ko odklopite polnilnik, naredite nasprotno.
Hitre informacije
Začetni voziček 12/24V 360/550Amp CLASS 630 LCDZačetni voziček 12/24V 360/550Amp CLASS 630 LCD

Začetni voziček 12/24V 360/550Amp CLASS 630 LCD

Ni na zalogi
181,88 €
149,08 € brez DDV
Začetni voziček 12/24V 360/550Amp CLASS 630 LCD je namenjen za zagon vozil z izpraznjenim akumulatorjem in polnjenje avtomobilskih…