Drugi del vsakega profesionalnega avtoservisa ali delavnice je seveda dvigalka menjalnikov. Kot že ime pove, ga boste najbolj cenili pri sestavljanju in demontaži menjalnikov, lahko pa ga uporabite tudi pri menjavi sklopke, delu na kolesnem vzmetenju ali celo izpušnem sistemu in številnih drugih delih. Morda se ne zdi tako, a uporaba je res široka, le primerno dvigalko je treba izbrati.

S sodobnimi hidravličnimi sistemi zagotavljajo nemoteno dvigovanje in rokovanje z menjalniki različnih velikosti. Njihova trdna konstrukcija in trpežna površina zagotavljata dolgo življenjsko dobo in odpornost proti obrabi. Hidravlični tip dvigovanja je lažji za uporabo. V tem primeru lahko izbirate med ročno in nožno črpalko. Oba imata svoje prednosti, a če želite imeti proste roke pripravljene za rokovanje z menjalnikom, priporočamo izbiro nožne črpalke.

💡 Tako kot pri drugih hidravličnih napravah bodite pozorni na varnost in dvigalke ne puščajte dlje časa obremenjene. Pod vplivom previsokega tlaka lahko hidravlika popusti in pride do neželenega zagona.

Pri nas lahko najdete tudi mehanske dvigalke menjalnikov, katerih dvižni sistem temelji na t.i metuljasti matici, s katero z zategovanjem ali odvijanjem nastavite teleskopsko roko mostu.

Če boste dvigalko v celoti uporabljali tudi za druga opravila, kot so že omenjena dela na kolesnem vzmetenju, sistemu za gorivo ali drugih pogonskih elementih, ne pozabite izbrati dvigalke z adapterjem ali kupiti univerzalni adapter. Njegova sestava je preprosta, pomoč pa nenadomestljiva. Med faktorje uporabnosti in varnosti spada tudi stabilnost, v tem primeru čim širša je podlaga, tem bolj je dvigalka stabilna, lažje je rokovanje in večja je varnost.