Vedno sveža in pripravljena, da bo vaša hrana popolna. Zelišča so neločljivo povezana s skrivnostmi naše kulinarike. Ne potrebujejo veliko prostora, a kljub temu dajejo bogat pridelek, v katerem lahko uživate vsak dan. Vsa ta zelišča lahko preprosto gojite v kuhinji in na balkonu.  

Kako vzgajati zelišča

Zelišča lahko vzgojite iz semen ali sadik, ki jih lahko kupite v specializiranih trgovinah. Idealne pogoje za sajenje zelišč lahko ustvarite v prenosnem sadilniku z urejenim prezračevanjem in nadzorovano vlažnostjo. Uporabite lahko tudi cvetlični lonček, ki ga postavite na okensko polico. Sadike lahko postavite tudi v balkonski rastlinjak.

Rožmarin

Zelišče z značilno aromo, ki je idealno za začinjanje pečenega mesa, rib, testenin ali krompirja. Uporablja se tudi v kozmetiki in pozitivno deluje na srce, možgane in prebavo. Za gojenje rožmarina izberite sončno lego in bolj suho, prepustno zemljo.

Kako shranjevati rožmarin. Zavijte ga v vlažen papirnati prtiček, položite v vrečko in shranite v hladilnik. (zdrži dva tedna)

Bazilika

Osnovno zelišče, ki ne sme manjkati na vaši okenski polici. Bazilika ima rada sončna mesta in toploto ter dobro odcedno zemljo. Je močan antioksidant. Najpogosteje se uporablja za aromatiziranje juh, testenin, pic, zelenjavnih solat in različnih omak.

Kako shranjevati baziliko: Postavite ga v kozarec vode. (pri sobni temperaturi bo zdržal približno 1 teden)

Koper

Nezahtevna poletno zelišče, ki se lahko poleg omake uporablja tudi v kislih kumaricah ali za aromatiziranje jagnjetine, rib, krompirja ali solat. Koper potrebuje sončno lego in dobro odcedno, s hranili bogato zemljo.

Kako shranjevati koper: zavijte ga v navlaženo papirnato vrečko, položite v plastično vrečko in shranite v hladilniku. (zdrži dva tedna)

Peteršilj

Zelišče z rahlo grenkim okusom je idealen partner za juhe, pečeno zelenjavo, prelive, omake ali solate, ne le za okras. Vsebuje kalij, ki pomaga uravnavati krvni obtok v človeškem telesu. Peteršilj je lahko gladek, raznobarven ali kodrast.

Kako shranjevati peteršilj: Shranjujte v kozarcu z vodo, pokrijte in postavite v hladilnik.

(traja do dva tedna)

Koriander

Koriander, znan tudi kot kitajski peteršilj, ima prodoren okus in aromo. Je enoletnica, ki za rast potrebuje prepustna tla in sončno lego. Je pogosta sestavina azijskih, mehiških in indijskih jedi, ki se uporablja za aromatiziranje solat in juh.

Kako shraniti koriander: Koriander dajte v kozarec z vodo, pokrijte z mikrotensko vrečko in postavite v hladilnik. (zdrži 1 teden)

Meta

Meta je idealno zelišče za gojenje v posodah, saj lahko njene korenine na vrtu nenadzorovano rastejo. Meta ne osveži le različnih mešanih pijač, temveč je primerna tudi za omake, marinade in celo juhe.

Kako shraniti meto: Shranjujte v pokritem kozarcu z vodo v hladilniku (zdrži približno 10 dni).

Drobnjak

Vsestranska in sveža rastlina, ki krepi okus omak, mesa, krompirja in rib. Drobnjak ima rad sonce in suha tla, lahko ga gojite kot pripomoček, pa tudi okrasni pridelek. Vsebuje visoke količine vitamina C in beta karotena. Njegova redna poraba pomaga krepiti imuniteto in pozitivno vpliva na prebavo.

Shranjevanje drobnjaka: dajte v navlažen robec, zavijte v vrečko in ga dajte v hladilnik. (traja do dva tedna)

Timijan

Timijan prevladuje v sredozemski kulinariki, uporablja se za začinjenje rib, omak, pice, pecivo ali pečene zelenjave. Obožuje sonce in suh tla. Timijana se priljubljeno uporablja tudi v zdravilne namene – pomaga zdraviti prebavne težave ali vnetne bolezni zgornjega dihal. Lahko raste tako kot okrasna rastljina.

Shranjevanje timijana: Shranjujte v navlaženem papirnatem robcu, zavijte v vrečko in postavite v hladilnik. (traja do dva tedna)

Majoron

Majaron spada v toplotno ljubeče rastline, všeč mu je sonce in dobro premočljiva tla. V kuhinji se uporablja za okus mesa, v omakah,  ali v različnih marinadah. Pomaga izboljšanje prebavnega sistema.

Shranjevanje majarona: Postavite v navlaženi papirni robček, zavijte v vrečko in postavite v hladilnik. (traja do dva tedna) 

Origano

Zelo trpežna trajnica, ki jo je enostavno gojiti. Oregano (znan tudi kot regrat) se pogosto uporablja za aromatiziranje pic, juh, krompirja in paradižnikove omake. Poleg tega ima zdravilne lastnosti - izboljšuje prebavo, pomaga pri vnetju jeter in blaži želodčne krče. Uporablja se lahko tudi zunanje v obliki kopeli za zdravljenje ekcemov ali izpuščajev.

Kako shranjevati origano: Položite ga v navlažen papirnat robček, zavijte v mikrotensko vrečko in postavite v hladilnik. (traja do dva tedna)  

Čemaž

Zelišče z izrazito aromo in pikantnim okusom, ki se lahko uporablja za pripravo pesta, namazov, marinad, prelivov, juh in solat. Medvedji česen pomaga tudi pri zdravstvenih težavah, kot so pogosti glavoboli, obolenja zgornjih dihal in krepi odpornost. Primeren je tudi za ljudi, ki imajo težave z visokim krvnim tlakom.

Kako shranjevati čemaž:V kozarcu z vodo, pokritem z mikrotensko vrečko, shranite v hladilniku (zdrži približno teden dni).