Folijski rastlinjak je nepogrešljiv del vsakega vrta. Rastlinam zagotavlja prijetno okolje za rast in razvoj, jih ščiti pred vremenskimi vplivi in ​​škodljivci. Da pa folijski rastlinjak izpolnjuje svojo funkcijo, mora biti pravilno zasidran v zemljo.

Razlogi, zakaj je potrebno zasidrati folijski rastlinjak

 • Prvi je preprečiti škodo med močnim vetrom ali nenadnimi nevihtami. Če folijski rastlinjak ni zasidran, lahko se zlahka prevrne ali se poškoduje.
 • Poleg tega je folijski rastlinjak, ki ni zasidran, lahko nevaren. Če se prevrne, lahko povzroči telesne poškodbe ali materialno škodo.
 • Enako pomembno je ohraniti optimalen položaj folijskega rastlinjaka za učinkovito namakanje.

Prednosti podaljšane zaščitne folije

Naš folijski rastlinjak ima s spodnje strani podaljšano zaščitno folijo, ki ima več prednosti:

 • Izboljšuje stabilnost folijskega rastlinjaka. Podaljšana zaščitna folija utrjuje spodnji del folijskega rastlinjaka in preprečuje prevračanje.
 • Lajša sidranje folijskega rastlinjaka. Podaljšana zaščitna folija zagotavlja površino, v katero se lahko zataknejo sidra.

Kako sidrati folijski rastlinjak s podaljšano zaščitno folijo

Sidranje folijskega rastlinjaka s podaljšano zaščitno folijo je preprosto. Samo zataknite sidra v podaljšano zaščitno folijo.

 • Če je folijski rastlinjak majhen in lahek, je dovolj, da ga pritrdite s talnimi vijaki.
 • Če je folijski rastlinjak večji ali težji, je bolje uporabiti sidra ali sidranje z glino, kamnom ali betonom.

Primer sidranja folijskega rastlinjaka s podaljšano zaščitno folijo

V naslednjem primeru bomo prikazali, kako sidrati folijski rastlinjak s podaljšano zaščitno folijo z uporabo gline, kamna ali betona.

 1. Izberite mesto za folijski rastlinjak. Folijski rastlinjak naj bo postavljen na ravno podlago, zaščiteno pred vetrom.
 2. Okolico folijskega rastlinjaka dobro prekopljemo (cca. 20-40 cm). Lahko sidrate loke v vogalih globlje in »odvečno folijo« ali t.i konce folije zakopljemo v zemljo. Na koncu lahko uporabite ploščice ali kamne, ki jih na tako vkopano folijo položite po obodu folijskega rastlinjaka. Kot bonus dobite pločnik.
 3. Redno preverjajte sidra: Prepričajte se, da so sidra tesno pritrjena in da se niso zrahljala zaradi vremena.
 4. Na območjih z močnimi vetrovi: Pozimi odstranite folijo s konstrukcije, da preprečite poškodbe.

Podaljšana zaščitna folija je praktičen pripomoček, ki izboljša stabilnost folijskega rastlinjaka in lajša njegovo sidranje. Če iščete folijski rastlinjak ki je varen in enostaven za namestitev, je naš folijski rastlinjak s podaljšano zaščitno folijo prava izbira za vas.

Dodati velja še, da imajo vsi naši folijski rastlinjaki podaljšano folijo.