Mnogi med nami preživimo veliko časa v svojih vozilih, zato je pomembno, da je okolje v avtomobilu čim bolj prijetno. Eden glavnih dejavnikov, ki vpliva na udobje med vožnjo, je raven hrupa v vozilu. Hrupno okolje lahko povzroči stres in utrujenost, vpliva pa lahko tudi na splošni vtis vožnje.

Kakšne so prednosti izboljšanja akustike v vašem vozilu?

Izboljšanje akustike vašega vozila lahko pozitivno vpliva na vašo vozno izkušnjo. Brez motenj lahko uživate v glasbi iz zvočnikov, splošno vzdušje v avtomobilu pa je lahko veliko bolj prijetno. Poleg tega se veliko ljudi ne zaveda, da lahko visoka raven hrupa v vozilu povzroči različne zdravstvene težave, kot so kronični glavoboli in utrujenost. Z izboljšanjem akustike v vašem vozilu lahko preprečite te težave in uživate v udobnejši vožnji.

Kako izboljšati akustiko v vašem vozilu?

Obstaja več načinov, kako lahko izboljšate akustiko v vašem vozilu. Ena možnost je uporaba posebnih materialov za zmanjševanje hrupa, ki jih lahko enostavno namestite sami ali s pomočjo strokovnjaka. Ti materiali so zasnovani tako, da zmanjšajo prodiranje hrupa v notranjost vozila in ustvarijo tišje okolje. Običajno je prva plast aluminij-butilna podloga, ki duši tresljaje, nizke tone in deluje proti koroziji, druga plast je penasta guma, ki duši srednje in višje tone, tretja plast za vrhunske rešitve pa je običajno gumijasta podloga za izboljšanje toplotne izolacije avtomobila.

Potreben material za dvoslojno izolacijo notranjosti osebnega avtomobila:

Sloj butilne podloge - duši vibracije, ropot in hrup.

Prednji par vrat - ca. 2 m2, Butilna podloga 2 mm ali debelejša butilna matrica AB-25

Zadnji par vrat - ca. 1,5 m2, Butilna podloga 2 mm ali debelejša butilna matrica AB-25.

Tla - ca. 3,5m2, Butilna podloga 2 mm ali debelejša butilna matrica AB-25

Kovček - ca. 2,5 m2, Butilna podloga 2 mm ali debelejša butilna matrica AB-25.

Maska - ca. 1,25 m2, Butilna podloga 2 mm ali debelejša butilna matrica AB-25.

Drugi sloj izolacijske podloge - nepremočljiva protihrupna podloga:

Sprednji par vrat - ca. 1,25 m2 - gumijasta pena 6 mm ali debelejša

Zadnji par vrat - ca. 1 m2 - gumijasta pena 6 mm ali debelejša

Tla - ca. 3,5 m2 - gumijasta pena 9 mm ali debelejša

Kovček - ca. 2,5 m2 - gumijasta pena 9 mm ali debelejša

Streha - ca. 3 m2 - gumijasta pena debeline 3 mm

Za izolacijo motornega prostora in pokrova motorja uporabite certificirano nevnetljivo podlogo.

Postopek za zvočno izolacijo avtomobilskih vrat:

Korak 1 

Najprej odvijte plastične elemente na notranji strani vrat, ročaja, kljuke, odbojne točke vijakov namreč pritrjujejo celotno prevleko oblazinjenja na konstrukcijo vrat. Po odvijanju snamemo plastični pokrov vrat. Druga možnost je, da odstranite tudi zvočnike, da jih ne poškodujete.

Korak 2

Nato odstranite peno/folijo, ki pokriva tehnološke luknje. Po odstranitvi pene ploščo razmastite s topilom ali bencinom. Hkrati je vredno podmazati mehanizme vrat, da podaljšate njihovo življenjsko dobo.

Korak 3 

Po demontaži, čiščenju in razmaščevanju konstrukcije vrat, pričnite z montažo aluminij-butilnd antivibracijske podloge skozi tehnološke luknje na steni vrat. Z valjčkom iztisnite zračne mehurčke in zagotovite dober oprijem.

Korak 4

Za pokrivanje tehnoloških lukenj izberemo enak postopek na zunanji strani. Medtem ko lahko notranje podloge lepite po delih, mora zunanja biti celota in kopirati obliko vrat. Izrežite luknje pred lepljenjem ali po njem.

Krok 5 

Za izboljšanje akustičnega učinka lahko kot drugi sloj uporabite izolacijsko peno, ki absorbira odvečni hrup, in zamenjate tesnilo na vratih.

Tudi pri nas lahko najdete celoten komplet DoorHush za takšno zvočno izolacijo vrat.

Ilustrativni video: