Roko na srce, koliko od vas pozna občutek, ko v kaosu, ki vlada v vaši delavnici, ne najdete žebljev, vijakov, kladiva ali drugega orodja. Da, po opravljenem opravilu se včasih zdi, kot da je eksplodirala bomba. Z urejenostjo delavnice se izognete polurnemu iskanju pravega ključa, da bi lahko nadaljevali z delom. Kako napraviti red v svojem orodju? To vam bomo povedali v današnjem strokovnem nasvetu.

Če ne najdete orodja ali kabla, ki ste ga zjutraj držali v roki, in ga iščete že dobre pol ure, je čas, da uredite svojo delavnico. 

Kako si pospraviti orodje v svoji delavnici?

Ne glede na velikost vaše delavnica, morate imeti orodje praktično zloženo. Dobro premislite, katera orodja uporabljate najpogosteje in katera le občasno. 

Ti nasveti vam bodo pomagali čim bolj učinkovito urediti orodje v garaži:

- Orodja, ki jih najpogosteje uporabljate, postavite na lahko dostopna mesta.

- Najbolje je, da si priskrbite orodje, ki ga lahko priročno shranite v kovček.

- uporabite regale, police, vozičke za orodje ali prazne prostore pod stopnicami.

- najprej začnite urejati drobni material - vijake, žeblje, matice itd.

- pospravite orodje in odstranite  stvari, ki zasedajo nepotreben prostor.

Efektivna uporaba prostora - to vam bo pomagalo

Delavniška delovna miza 

Ponk je idealen prostor za urejeno shranjevanje orodja. Hkrati vam nudi prostor za opravljanje domače naloge. Njena prednost je, da ima poleg delovne površine tudi steno za shranjevanje orodja z obešalniki in predale za shranjevanje manjšega orodja, klešč, kladiv, ključev, imbusnih ključev itd. Pod delovno površino so police, omarice in predali za shranjevanje večjega orodja.

Stena za orodje

Stena za orodje omogoča zelo učinkovito uporabo prostora v garaži - preprosto jo obesite na steno in nanjo shranite svoje orodje. Na voljo so škatle za shranjevanje vijakov, matic, ventilov ali drugih majhnih delov. Za ročno orodje, kot so klešče, kombinirano orodje ali kladivo, lahko uporabite različne ročaje in kavlje. 

Prednost stene je v tem, da jo lahko sestavite in konfigurirate točno tako, da ustreza vašim orodjem.

Magnetna palica in posoda

Ti pomočniki vam bodo ponovno pomagali prihraniti nekaj prostora v delavnici. Magnetno palico lahko pritrdite na steno, po možnosti nekje v bližini delovne mize, da boste imeli potrebna orodja vedno pri roki. 

Magnetni pladenj vam bo prav prišel tudi pri delu z dvostopenjskim dvigalom - lahko ga namestite na roko dvigala in na primer odstranite vijake s kolesa. Vse boste imeli na dosegu roke.

Vozički za orodje

Vozički za montažno orodje se uporabljajo za številne namene:

- kot skladišče za orodje

- premično omaro, ki jo lahko po potrebi premikate po delavnici.

Montažni voziček omogoča shranjevanje orodja v predalih z veliko prostora - cenili boste praktično razporeditev orodja in preprost dostop do njega. Ne bo vam več treba iskati potrebnega v nepreglednih zabojih.

Garaža ali delavnica je dobesedno svetišče za vsakega mojstra. Če želite, da bo to najboljši prostor za delo in obvladovanje orodij, ne pozabite redno pospraviti orodja. 

Morda boste pri pospravljanju uporabili nekaj dodatnih orodij.