Česen ne odžene le  Drakule! Je to zdrava in zdravilna super hrana, ki bi jo morali imeti vedno na voljo v vaši kuhinji. Najboljše je, da lahko iz enega česna pridelate 10-12 plodov. Je to zelo učinkovita in enostavna zelenjava, ki perfektno uspeva v rastlinjaku iz folije. Naučite se kako gojiti česen v vašem rastlinjaku. Vse splošne nasvete za gojenje v rastlinjaku najdete v članku gojenje za začetnike v rastlinjaku iz folije.

Prednosti česna

 • Česen je naravni antibiotik in velja za super hrano.
 • Vsebuje alicin, to je sestavina nastaja pri čiščenju in mletju česna, pomaga pri številnih zdravstvenih problemih, kako se spopasti s težkimi boleznimi, kot so rak in bolezni srca
 • učinkovit pri uničevanju bakteriji kot so E. coli, Staphylococcus in salmonela. E 

Škodljivci redko povzročajo probleme pri gojenju česna, ker je česen naravni repelent proti škodljivcem. Dokazno uspeva tudi vzdrževati oddaljenosti proti mravljam, klopom muham in drugim žuželjkam

 

Kdaj saditi česen?

Tradicionalno se sadi v najkrajših dneh v letu in pobira v najdaljših dnev v letu. Z rastlinjakom iz folije/rastlinjakom  ne rabite čakat na to obdobje v letu. Kako saditi česen na jesen, zimo ali spomplad izveste direktno v naši rubriki za sajenje- Praktične pregleden kolendar gojenja zelenjave

 • Pozna jesen

Na splošno lahko česen posadimo pozno jeseni, tik pred nastopom zime in zmrzali, ali zgodaj spomladi po odtajanju tal. Sajenje česna običajno priporočamo na prelomu oktobra in novembra. Potem ima česen dovolj časa, da se ukorenini, a ne preveč časa, da vzklikne. Zgodnja jesenska sajenje bi lahko povzročilo, da kalil česen uniči zmrzal, kar bi zagotovo vplivalo na količino pridelka. Jesenske sorte česna nato pobiramo precej zgodaj – že julija, tako da lahko poleti uživate v svežem česnu, poleg tega pa boste imeli po spravilu prosti čas za počitek, da lahko posadite ostale zdrave rastljine.

 • Zgodnja pomlad 

Če se vam ne mudi pri gojenju česna, se lahko odločite za sajenje česna na prelomu februarja in marca. Kasnejša zasaditev v aprilu bistveno zmanjša količino pridelka, ki ga boste jeseni pospravili s takšno sajenjem.

Kje saditi česen?

Sajenje česna v rastlinjaku iz folije

Gojenje česna je neverjetno enostavno, ker je česen ena od najenostavnejših rastljin, ki ji lahko človek vzgoji v rastlinjaku ali na vrtu. Česnek sodi v  kategorijo rastljin ki se imenujejo čebulnice/pori. Razne vrste potrebujejo različne pogoje, ali skupno je vsem zadostno število organskih gnojil in sončne svetlobe.

Ste vedeli na kaj morate pri gojenju česna biti pozorni?

Splošna načela gojenja v rastlinjaku, nasvete o primernih pogojih ali informacije o škodljivcih najdete v naši Foxigy rubriki, v članku Gojenje za začetnike v rastlinjaku iz folije. Ko gre za česen, bodite previdni, kam posadite česen. Izbira primernega kraja je odvisna tudi od tega, kateri pridelki so bili na mestu pridelani v zadnjih letih. Pazite, da česna ne sadite tam, kjer so bile čebulice (vključno s česnom) posajene v zadnjih štirih letih.

 

Po štirih letih gojenja istega pridelka je zemlja res izčrpana in jo je treba pustiti počivati, kar se kaže tudi v upadu pridelka. Idealno je izbrati kraj, kjer so v prejšnji sezoni gojili nezahtevne posevke, kot so ozimnice, graša, gorčica, pesa ali listnata zelenjava. In ne pozabite, da v bližini čebule ni priporočljivo gojiti česna, da se med njimi ne bi prenašale morebitne bolezni.

Zahteve glede tal

Temperatura tal naj bo med 4 in 10 ° C. Zato lahko česen gojite v rastlinjaku  vse leto, če imate vir toplote. 

Česen je koreninska rastljina, zato ima raje bogato ohlapno zemljo ali glineno zemljo s pH vrednostjo od 6,5 do 7,0. To lahko preverite s testom tal. Izmeril bo, katera hranila so v vaši zemlji, preden posadite rastlino.

Pogoji glede osvetlitve

Česen potrebuje veliko sončne svetlobe. Pred sajenje preverite, če izbrano mesto ima dovolj svetlobe. 

Dovolj je da sledite tem 4 enostavnim korakom:

 1. Stroke česna ločite od sveže glave: ne poškodujte strokov na sredini, kjer se pritrdijo na osnovo. Glavo česna najlažje in najbolj nežno razdelite na stroke, če glavo previdno razdelite s prsti. Če je osnova uničena, se ne bo razvila. Uporabiti morate tudi zdravo glavo česna. Ločenih strokov česna za sajenje ni treba lupiti, nasprotno, pazite, da vsak strok obdrži svojo lupino.
 2. Vsak strok česna potisnite v zemljo: kako globoko posaditi česen? Idealna globina je približno osem centimetrov. Usmerite koničaste konice navzgor in korenino navzdol. Smer je zelo pomembna, saj pomembno vpliva na pridelek. Če strok česna posadimo leže, se količina pridelanega pridelka zmanjša. Če nageljnovih žbic ne potiskate, temveč jih le shranite, boste poželi morebiten pridelek. Drug pomemben dejavnik, ki vpliva na količino žetve česna, je gostota zasajenih strokov. Količki e naj bodo v vrstah približno 30 centimetrov narazen, v posamezne vrste pa količke na razdalji približno 15 cm. Seveda je te razdalje priporočljivo vedno preveriti glede na gojeno sorto česna.
 3. Prekrijete stroke česna z zastirko: uporabite organsko zastirko, kot so suhi listi ali seno. Pomaga vzdrževati tla vlažna in hladna.
 4. Vse stroke česna prekrijete s kompostom. Gnojiti začnite tik pred tem, ko začne glava poganjat.

 

Nasveti in triki za gnojenje česna

 • Posadite večje zrne česna. Manjši stroki zavzamejo toliko prostora kot večji kosi v "semenski postelju", vendar dajejo veliko manjše glavice
 • .Če boste po obiranju ponovno sejali česen, zberite nekaj največjih, najbolje oblikovanih glav. 
 • Način za zagotovitev bogate letine je gojenje česna na mestu, kjer bo imel redno sončno svetlobo.
 • Česen običajno gojimo v čisti zemlji brez plevelov, zato je treba zemljo obdelati tik pred sajenjem, razen če v rastlinjaku izberemo predhodne posode za seme. Stroke česna ločite tik pred sajenjem, najbolje v 24 urah, da preprečite izsušitev koreninskih vozličev. Stroki se hitreje ukoreninijo.
 • Česna, kupljenega v trgovini, ne uporabljajte kot sadilni material. Morda niso primerne sorte za vaše območje in večina je obdelanih za daljši rok in rok trajanja, kar pomeni, da bo ukoreninjenje trajalo bistveno dlje. 
 • Ko česen začne cveteti, odrežite poganjke, saj lahko pri puščanju nastanejo manjši gomolji

Pogosti problemi z gojenjem česna

Česen ne raste dobro ko ma opravka s konkurenco, zato okoli njega ne sme biti plevel

Biela hniloba je huba, ktorá môže v chladnom prostredí udrieť na cesnak. Napáda spodné časti koreňov a listov. Dá sa vyriešiť otáčaním plodín.

Bela gniloba je gljiva, ki lahko prodre v česen, napade spodnje korenine in liste. Lahko se je rešite, da obrnete plod.

Pršice  v glavah redko poškodujejo čese. Hranijo se na pecljatih podlagah in glavah. Če želite uničiti te pršice, boste morda želeli nadaljevati kolobarjenje.

Ponekod so problem tudi ptiči. Lahko uničijo sadike, poganjke česna in liste. V rastlinjaku ne boste imeli tega problema.

Zalivanje rastljine

Ko so tla suha, jo enostavo zalivatr z vodo (pribljižno vsake štiri dni). Nikoli ne polivajte vodo na korenino. Znižajte intenzivnost zalivanje, ko česen neha oblikovati sveže liste in se začnejo pojavljati glave.

 

Pobiranje in skladiščenje česna

Znak za pobiranje je opazovanje rumenih konic, preden se popolnoma posušijo. Glave so zrele, ko večina nizko povešenih listov porjavi, vendar je to odvisno od gojene sorte. Ko listi porjavijo, začnejo odpadati. Nabirajte, preden odpadejo vsi listi ali ko ima rastlina štiri do pet listov. Copke ne potegni ven! Naš koledar vam bo pomagal najti pot v pravem času prevzema.

Med zbiranjem česna tla ne smejo biti preveč mokra ker se zlahka zdrobi. Ne pozabite, da lahko nepremišljeno spravilo poškoduje kakovosten pridelek česna. Za kopanje uporabite lopato, vilice ali lopato, da dvignete glavo od tal in jo nato izvlecite. 

Tako izbran česen očistimo iz grobe gline in pustimo počivati ​​na zračnem mestu. Po približno enem tednu odrežite korenine in skrajšajte stebla, da jih lahko povežete v kupe. 

Vezan česen obesite na suh, temen, a zračen prostor. Takšen postopek bo zagotovil pravilno zorenje in sušenje česna, kar je pomembno za hranila, okus in dolgo življenjsko dobo shranjenega pridelka.

Primerno je da v času sajenja strokov približno dvakrat postopno skrajšamo česen.  Po treh do štirih mesecih sušenja česna lahko česen popolnoma skajšate  in skladiščite na suhem in temnem prostoru v košu ali škatli pri stalno nizki temperaturi.