Poklicni mehanik, pa tudi sam. V katero koli kategorijo spadamo, smo verjetno vsi naleteli na potrebe po popravilu, sestavi ali razstavljanju nečesa na hitro. V tem primeru prav pride najboljši prijatelj vsakega človeka – gola komplet.

Kaj je gola komplet? 

Če v praksi še niste naleteli na gola komplet, ne obupajte. Na prvi pogled zapleteno ime dejansko nakaže praktičen nabor orodij in prilog s širokim naborom uporabe. Osnova vsakega gola kompleta je raglja, to je posebej spremenjen ključ, namenjen zategovanju  in sproščanju vijakov ali vijačnih povezav v utesnjenih pogojih. Prednost raglje je njegova praktičnost, saj vedno deluje le v eno smer, zahvaljujoč kateri se boste izognili neželenemu previjanju na nasprotno stran. V večini primerov se raglje dopolnjujejo biti in priloge v kompletih z orodjem, v nekaterih kompletih gola lahko srečate tudi adapterje za pretvorbo velikosti glave. 

Kako izbrati ragljo? 

Kot verjetno že sumite, bo treba pri izbiri prave raglje  upoštevati številne dejavnike. Najpomembnejša bi morala biti dva – kakovost dela in način, kako se uporablja. Imeti mora dovolj moči, sicer se morda ne bo soočila z zahtevnejše sklepe. Na trgu lahko najpogosteje srečate ragljo iz kroma-vanadij jekla, ki je dovolj za domačo uporabo brez težav. Če pa iščete nekaj za profesionalno uporabo, poiščite orodje iz trdega in nerjavečega jekla. To je zato, ker se domneva, da boste delali z bolj zahtevnimi in večjimi vijaki priključki, za katere CrV jeklo morda ne bo več dovolj. Upoštevajte tudi trdnost, to je velikost orodja in glav.

V praksi lahko spoznate pet osnovnih vrst kvadratov:

  • 1/4" kvadrat z delovnim območjem 4-14 mm
  • 3/8" kvadrat z delovnim območjem 6-24 mm
  • 1/2" kvadrat z delovnim območjem 8-36 mm
  • 3/4" kvadrat z delovnim območjem 18-50 mm
  • 1" kvadrat z delovnim območjem 41-80 mm

Izbira gola seta je že precej preprosta in je odvisna od potrebe po uporabi. Če delate v običajnem gospodinjstvu, lahko to storite z 1/4" ali 3/8" raglje. V primeru profesionalne uporabe, morate segati po 1/2" ali 1" kvadrata. Prenosni adapterji so lahko rešitev. Z lahkoto lahko 1/4" glavo spremenijo v 1/2" različico. Vendar pa bodite v mislih, da rezultat nikoli ne bo sto odstotkov, in boste naredili bolje, če zagotovite dva ločena ključa.

Vendar to ne pomeni samodejno, da boste potrebovali dva zaboja za množično orodje. Kombiniran komplet z viličastim očesom je lahko rešitev tudi  za vas. Izvaja dve raglji, ki jih lahko enostavno zamenjate glede na vaše trenutne potrebe. Prav tako  boste zadovoljeni z 94 kosi dodatkov, zahvaljujoč kateri bo gola komplet postal univerzalni pomočnik za vas v vseh  okoliščinah.

V vašem domu boste nedvomno navdušeni s praktično gola komplet v kovčku, sestavljeno iz  108 elementov. Kot v primeru prejšnje, tukaj boste v aktovki srečali dve vrsti ragelj, ki bosta pri uporabi kompleta le povečali vsestranskost in vsestranskost. Kovček skriva tudi TORX glavo, pritrditve sveč, bitno nameščene priloge ali trojni imbus tipa L.