Če pride do situacije, ko nujno potrebujete elektriko, se splača pripraviti z električnim agregatom. Ni pomembno, ali je do tega prišlo zaradi nevihte, prometne nesreče ali začasne prekinitve električnega omrežja. Če imate v bližini električni agregat (električni generator), lahko svojo hišo, pisarno, vikend ali firmo brez težav vodite, dokler elektrika ne bo spet  na voljo.

#1 Kaj je električen agregat in kako je narejen?

#2 Kateri agregat  je pravi za vas?

#3 Kaj je mehek in trd zagon naprav, povezanih z električnim agregatom?

#4 Kaj je regulacija napetosti?

#5 Kakšne so vrste električnih agregatov?

#6 So električni agregati hrupni?

#7 Zakaj so inverterni električni agregati boljši?

#8 Ali potrebuje električni agregat olje?

#9 Kateri agregati elektrike lahko napolnijo laptop?

#10 Kaj lahko povežete na agregat?


#1 Kaj je električen agregat in kako je narejen?

Električni agregat ali električni generator je naprava, ki strojno delo pretvarja v električno napetost.  Služi kot nadomestni vir električne energije, ki ga lahko uporabljate na mestih, kjer ni priključka na elektriko (vikendi, stavbe, kampiranje ) ali kjer je zaradi neurja ali nesreče do izpada električne energije.Večina elektro central  je sestavljena iz 5 osnovnih delov, in sicer:

motor z notranjem izgorevanje : vlečni konj agregata. Gorivo se vbrizga v motor, ki se pali s iskro, in potem se pretvori v električno energijo.

- alternator: prostor u kojem se proizvaja  električna energija. energija iz mehanske energije pomaga rotorja in statorja.

- starter: njegov glavna naloga je je premikanje  agregata. Lahko je  s pomočjo  baterije ali mehanansko s pomočjo vrvi

- Sprejemnik goriva: koristi se za skladiščenje in kontinuirano polnenje z  gorivom. Večina agregatov je na bencin ali dizel

- vtičnice: število in vrsta vtičnica na vsakem generatoru se razlikuje odvisno od modela od 12V / 240V / 380V.


#2 Kateri agregat  je pravi za vas?

Agregati uporabnikom nudijo način polnitve za vse , od najpomembnejših naprav v sestavi celotnega doma Veličina agregatov ki jih boste rabili bodo odvisno od tega, kaj želite polniti  v primeru da ostanete brez elektrike. Najpogosteje ni odvisno od  na fizične  velikost stroja, ampak od  njegovega električniga  kapaciteta. Če želite vaš hladilnik, klimo ali TV da delajo hkrati, lahko uredite potrebno električno kapaciteto s tem, da računate skupne vate vsake obremenitve.

Ključna vloga je izbira električnega agregata . Ena od napak, ki jih lahko naredite pri izbiri električnega centra, je, da pri izbiri električnega centra izberete generator z najvišjo močjo, da priključite čim več naprav. Pri tem pa pozabljamo, morda tudi iz neznanja, ali smo izbrali na primer enofazni ali trifazni električni agregat . Morda mislite, da ni veliko razlike, ampak ravno nasprotno.

Osnovna razlika je, ali potrebujete električni center za delavnico ali električni center za brunarico.

Enofazni električni center je idealen za uporabo v domu ali brunarici,  saj je večina aparatov v hiši, pisarni, vrtu ali koči enofazni . Trifazni električne agregat  se večinoma uporablja na gradbiščih, kjer je potrebno imeti 380V vtičnico. To so naprave, kot so mešalnik.


#3 Kaj je mehek in trd zagon naprav, povezanih z električnim agregatom?

Naprava za mehki zagon zahteva začetno moč od 2x do 3x večjo od vhodne moči zadevnega aparata (npr. ročno orodje z komutornimi motorji, osvetlitev, črpalke,..).  Oprema za trdi zagon  (npr.  obtok, kompresorji, mešalci,...)  od električen agregat zahteva 5x do 6x večjo moč od določene porabe električne energije priključenega  aparata.  Razlika med mehkim in trdim zagonom je v začetni obremenitvi naprave, povezane z  električnim agregatom.


#4 Kaj je regulacija napetosti?

Če želite električni agregat uporabiti točno v skladu z zahtevami, morate vedeti porabo energije in vrsto vaših naprav, še posebej v smislu nihanja napajalne napetosti in narave sprememb obremenitve generatorja (trenutni šoki pri zagonu, skok spremembe porabe energije med delovanjem). Tehnologija za nadzor napetosti je zagotovo ena od ključnih značilnosti električnega centra (če jo ima električni  center).

Komponentna ureditev -  Gre za električni agregat z sestavljenim zadetkom, kjer ta zadetek zagotavlja dobavo električne energije v toku z visokim zagonom, tudi na račun upada električne napetosti. Generator s to vrsto  predpisa je idealen za vse aparate s trdim zagonom. Uporabljate ga lahko pri napajanju  aparatov, kot so sekular, wap, mešalnik, črpalka  itd.

Nadzor zmogljivosti - Najnižji nabor električnega centra za upravljanje,   ki zadostuje za vsa ročna orodja z  komutatornimi motorji,  razsvetljavo, črpalkami itd. Moč priključene naprave se lahko uporablja do največje moči električnega centra. Za generatorje s to vrsto nadzora ni mogoče napajati občutljive elektronike, kot so računalnik  , telefon itd.

AVR nadzor –  Omogoča napajanje sodobne in napetosti izkrivljanje občutljive elektronike (fine elektronike), kot so računalniki,TVs,UPS,črpalke, itd. Načelo tega delovanja je v ohranjanju stalne napetosti v vseh fazah, ne glede na takojšnjo obremenitev na agregatu.


#5 Kakšne so vrste električnih agregatov? 

Enofazni električni agregat - Idealen je za uporabo v domu, saj je večina aparatov v hiši,  pisarni ali vrtu enofazni.   

Trifazni električni agregat -  Trifazni pripomočki se večinoma uporabljajo na gradbiščih, kjer je potrebno imeti 380V vtičnico. To so naprave, kot so mešalnik ali obtok.

Inverterni  električni agregat - prenosna, zmogljiva, majhna, tihi agregat, ki napaja fino elektroniko brez tveganja poškodb (računalniki ,TV, UPS, mobilni telefoni). Električne agregate lahko delimo tudi glede na gorivo. Najpogostejši so bencinski električni centri.  Dizelski električni centri so  robustnejši in večinoma hrupnejši, vendar prednosti vključujejo visoko zmogljivost in vzdržljivost.


#6 So električni agregati hrupni?

Raven hrupa električnega centra  se razlikuje od tipa in modela.  Lastnost "tihi električni agregat"  je lahko dodeljena električnim agregatom s stopnjo hrupa približno 60 dB. Močnejši ali močnejši generatorji  so hrupnejši,  običajno okoli 80-90 dB.


#7 Zakaj so inverterni električni agregati boljši?

Inverterni generatorji proizvajajo elektriko v primerjavi s tradicionalnimi generatorji v treh fazahČrpajo energijo iz enosmernega napajanja in jo pretvorijo v izmenično energijo z elektronskimi  vezji.


# 8 Ali potrebuje električni agregat olje? 

Dvotaktni motorji zaradi dimenzij in konstrukcije nimajo sistema za mazanje, kot je to v primeru štiritaktnih  motorjev. Zelo je pomembno, da mešanica goriva vsebuje mazivo. Zato dvotaktni  bencinski motorji za pravilno delovanje in funkcionalnost potrebujejo razredčen bencin z oljem. Za vsako   napravo in njen motor je razmerje razredčitve drugačno, najbolj pogosto pa je razmerje za redčenje bencina z oljem 1:25. Kljub temu se ti motorji še vedno uporabljajo v hortikulturnem območju kot čopiči, kosilnice, motorne žage ali pa se uporabljajo v električnih centrih.

Razmerje razredčevanja olja in goriva je večinoma prikazano na mestih, kot je rezervoar naprave, na oljni nalepki, v navodilih iz naprave, pa tudi v opisu izdelka.

Med tekom in tekom motorja lahko naletite tudi na drugačno razmerje  razredčitve goriva/olja.  Za tek je dano razmerje z več olja,  medtem ko je po teku, za nekatere naprave se   lahko razmerje olja poda nižje. Za zagon motorja je potreben približno čas, da zažgemo 3 polne rezervoarje bencina.

Če bi uporabili gorivo brez olja, bi bil motor zamašen!

Mazalna olja za dvotaktni motorji so večinoma označena z  2T ali M2T. Za vsako olje se na etiketi navede tudi priporočeno razmerje razredčevanja olja proizvajalca.  Ampak vedno pripravi toliko mešanice goriva, kot veš, da boš porabil.  Razredčeno olje v bencinu se hitro razgradi in tako izgubi svoje lastnosti in ustvarja nezaželene zmesi, kot so blata, lakovi, polarne snovi, ki tvorijo netopno mešanico na ležajih, ventilih itd.

Pojasnilo: Če je razmerje npr. 25:1, pomeni 25 litrov bencina na liter olja.


#9 Kateri agregati elektrike lahko napolnijo laptop?

Zagotovo lahko napolnite prenosni  računalnik z inverterskimi agregati. Zahvaljujuč  inovativni  tehnologiji, ti agregati vzdržujejo  konstantno  (brez fluktuacij) napetost  u vtičnicah, tj. da stalno zagotavljajo  napetost  230V v vtičnicah in tako so varni za polnjenje fine opreme kot so: prenosni računalniki, računalniki, televizorji, UPS, telefoni, set-top zaboji itd.


#10 Kaj lahko povežete na agregat?

Verjetno se vse električne naprave lahko polnijo s agregatom. Ne glede na to,, potrebno je da moč agregata bo vsaj  največja vhodna moč priključene naprave. Če nameravate povezati nekoliko naprav na agregat, morate vzeti v obzir vsoto skupne moči  istočasno  priključenih naprav. Ne smemo pozabiti niti  začetne elektrike aparata (mehki in trdi start).

Kot primer se lahko navaja aparat s elektromotorjem vhodno močjo  1000W, medtem ko začetna moč lahko tudi dobi  5x - 6x več  energije od delovne moči - 6000W. Zaradi tega vam bo v tem primeru potreben agregat moči 6000W.